Binnen en buitenruimte

Wij hebben ervoor gekozen om warme en rustgevende kleuren met elkaar te combineren en de ruimten te voorzien van zelf gemaakt knutselwerken en tekeningen. Alle spullen, ook speelgoed, hebben een vaste plek. De kinderen hebben allemaal een eigen opbergbakje waar ze hun eigen spulletjes in mogen leggen en een eigen plekje op de kapstok waar ze hun jas kunnen ophangen.

De combinatie van kleuren, vaste plekken voor alle spullen, het bezitten van een eigen opbergbakje, herkenbare plaatjes en zelfgemaakt tekeningen geeft een warme, vertrouwde, veilige en uitnodigende sfeer.

De verschillende activiteiten die gedurende de dag plaatsvinden hebben allemaal een vaste plaats: de creatieve activiteiten, zingen en voorlezen gebeurt altijd aan tafel, balspelletjes buiten en dansen. Wij leren de kinderen aan binnen rustig te blijven.

Rennen, schreeuwen, stampen en andere activiteiten die onrust creëren zijn geschikt voor buiten. We willen de kinderen de ruimte en sfeer bieden om zich te concentreren op hun spel of activiteit en om rust te bieden als ze daar behoefte aan hebben.

Alle ruimten zijn zodanig dat de pedagogisch medewerkers de kinderen altijd in de gaten kunnen houden en snel ter plaatse zijn als er ingegrepen moet worden. De ruimte zijn niet te groot, zodat communicatie tussen pedagogisch medewerker en kind op korte afstand goed mogelijk is. Onze binnen-  en buitenruimte zijn licht en overzichtelijk.

De ruimten bieden de pedagogisch medewerkers de gelegenheid om de kinderen nauwlettend in de gaten te houden en eventuele grenzen te stellen. De ruimten zijn huiselijk en vertrouwd, dit geeft de kinderen een veilig gevoel waardoor ze volop initiatieven durven te nemen en te exploreren. Het aanwezige spelmateriaal en het verschil in ruimten kan de kinderen hierbij stimuleren.

Deze groepen zijn zo opgezet dat er voldoende ruimte voor de kinderen is om tot rust of tot hun spel te komen. De baby/dreumesgroep is voorzien van alle materialen voor de jongste kinderen. Een tweeling box, kleine glijbaan en (zacht) speelgoed gericht op motorische en zintuigelijke ontwikkeling. En voldoende ruimte en mogelijkheden om op de grond te spelen.

De peutergroep is voorzien van een eettafel, verschillende hoeken waar kinderen alleen of in een klein groepje kunnen spelen. Zo is er een blokkenhoek, een legohoek, een treinhoek, een leeshoek, een keukenhoek, een autohoek en een tv-hoek. Natuurlijk is er ook een tafel waaraan gezellig aan geknutseld kan worden.

Door de grote ramen komt er in beide groepen veel natuurlijk licht binnen. De buitenruimte wordt gebruikt om een paar keer per dag te spelen of gewoon “uit te waaien”. Deze ruimte is relatief groot. De kinderen mogen hier fietsen, rennen, met de bal spelen, kortom: hier kunnen ze zich helemaal uitleven.bottom